fredag den 23. september 2011

Reggio Emilia

I bullers børnehave er de inspirerede af Reggio Emilia, som i korte træk kan forklares sådan her (undskyld det er på svensk)...

Vad är Reggio Emilia?

* För barnet: Den gör barnet synligt för sig själv och bidrar med att hjälpa barnet att få en egen identitet. Konkret visar vi respekt för barnet och det barnet gör. Barnet är rikt på intryck och uttryck och har stor kompetens. Vi låter barnen vara vägvisare i arbetet, lyssnar på barnens tankar och låter dem formulera egna teorier.

* Dokumentation: Vi vill synliggöra barnens kunskapande och vårt arbete. Vi fotograferar, intervjuar, antecknar, ställer ut teckningar, lerskulpturer och annat som barnen har gjort just nu. Personalen skriver text till foton, teckningar och skulpturer och berättar och förklarar vad barnet kommit fram till eller vad de sagt. Både forskning och fantasi! Detta sätts upp på väggarna eller görs till en utställning på avdelningen - väl synlig för barn och föräldrar. Därefter sätts en del in i barnets pärm.

* Miljön: Vi försöker utveckla miljön på avdelningarna så att de utmanar och stimulerar barns kreativa tänkande. En vacker och inspirerande miljö som inbjuder till lek och forskande.


Nej det er ikke helt tosset.. Læring gennem leg, egne indtryk og oplevelser - det kan vi lide!

Ingen kommentarer: